ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки законаВ последните дни в

...
ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки законаВ последните дни в
Коментари Харесай

Кирил Петков: Задкулисието се завръща през хартиената бюлетина

ГЕРБ започнаха брутално да постановат волята си, газейки закона

В последните дни в Народното събрание сме очевидци на извънредно обезпокоително събитие – реставрацията на всички порочни законодателни практики от времето на ръководството на ГЕРБ. Веднага щом овладяха, посредством нечистоплътни, подмолни ангажименти, основните постове на Председател на Народното събрание и ръководители на решаващите парламентарни комисии, без да губят и ден ГЕРБ, започнаха да брутално да постановат волята си, газейки закона, с поддръжката на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, възползвайки се от желанието им да възстановят статуквото, отпреди появяването на реформаторските обединения.

Всички помним времето, когато законите се вкарваха и одобряваха „ на мрачно “, под паника заобикаляйки всяка форма на публично разискване, като обществото биваше поставяно пред приключен факт.

Навсякъде в демократичния свят законодателният развой е онази управническа активност, която е най-прозрачна и обществена. Доколкото в него се вземат базисни за обществото решения, би трябвало да се знае кой предлага един закон, с какви цели и претекстове, да се подсигурява гражданско присъединяване и надзор, с цел да се предотвратят нерегламентирани въздействия.

ГЕРБ не обичат това. С порочния си модел за ръководство те унищожиха държавността, подцениха всевъзможни конституционни и законодателни практики. Те трансфораха Народното събрание в придатък на държавното управление и то загуби характера си на действителна законодателна власт. Българският парламент бе поредно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт напълно отпадна, през годините на ръководство на ГЕРБ. На процедура България престана да бъде парламентарна република, което е практическа анулация на член 1 от Конституция на Република България. Станахме очевидци на неналичието на претекстове по основни промени на законодателството и приемането на закони в последния миг с преходни и заключителни разпореждания на други закони, трансформирало се в патент на ГЕРБ. Лобизмът се трансформира във водещ претекст за практикуване на законодателната самодейност.

Всичко това се завръща. Първо, за приемане на бленувания инструмент за замяна на изборните резултати – хартиената бюлетина, след това и за целия законодателен развой в Народно събрание.

По всичко проличава, че още преди формалното връчване на мандатите, концепцията на партията, спечелила изборите, е да върви към нови избори – по тази причина и цялото бързане за връщането на хартиената бюлетина – в прорез със законодателния развой.

Ние от “Продължаваме смяната ”, няма да се примирим и ще се борим за законността и държавността, за присъединяване на гражданското общество в законодателния развой и срещу реставрацията на рушащите правовата страна практики на ГЕРБ и присъдружните им партии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР